Erozija grlića materice

06. January, 2020  •  Ginekološka ordinacija i ordinacija opšte medicine NikaMed 1 - Podgorica
erozija-grlica-materice

Erozija grlića materice - Ova dijagnoza je poznata mnogim ženama.

 

Kako odabrati razuman tretman i riješiti ga se jednom zauvijek? Spojimo ga.

 

Karakteristike bolesti

Erozija grlića materice je prilično uobičajena pojava i dijagnostikuje se kod otprilike polovine žena reproduktivnog doba. Ova bolest je oštećenje epitela, koji pokriva vaginalni dio grlića materice. Ljekari razlikuju 2 vrste ove bolesti. Prva je pseudokorozija, nastaje kada se normalne ćelije koje pokrivaju grlić materice promjene na nekom područuju, što se obično dešava kao posledica prošlih upalnih bolesti ili sa hormonalnim poremećajima.

Prava erozija nastaje kada se dio sluzokože grlića materice uništi i na njegovom mjestu se formira rana. Može postojati nekoliko razloga za pojavu erozije: mehaničke povrede (kao rezultat pobačaja), termička ili hemijska oštećenja (često kao rezultat kontracepcije), seksualne infekcije i hormonalni poremećaji. U većini slučajeva erozija se ne manifestuje. Samo se ponekad, s pravom erozijom, može pojaviti krvavi iscjedak iz vagine nakon snošaja, tuširanja ili pregleda ginekologa. Još rjedji su blagi bolovi u donjem dijelu trbuha. Erozija grlića materice se može otkriti rutinskim ginekološkim pregledom. Liječiti ili ne liječiti?U delu grlića materice, gdje se dogodila erozija, može započeti upala prouzrokovana patogenim bakterijma. Upalni proces zauzvrat može preći i na druge unutrašnje genitalne organe žene. Najozbiljnija opasnost je da, dugotrajne erozije, ako se ne liječe, mogu degenerirati u tumore. Medjutim, prije nego što nastavite sa liječenjem, morate proći potrebne testove i saznati da li žena ima polno prenosive bolesti. Ako ih nadju, prvo ih se treba osloboditi, i tek onda nastaviti sa liječenjem. Ako se erozija grlića materice otkrije tokom trudnoće, tada se obično samo primjećuje, a liječenje se prenosi odmah nakon porodjaja.

Načini liječenja erozije grlića materice

Erozije grlića materice morate da se riješite u prvoj fazi menstrualnog ciklusa 6.-10. dana ciklusa. U svakom slučaju, ljekar bira pojedinačnu metodu liječenja erozije grlića materice. Na primjer, nerodiljama (onima koji ne radjaju), a planiraju trudnoću, trebalo bi propisati delikatnije metode liječenja. Pogledajmo bliže sve trenutno postojeće metode liječenja erozije grlića materice.

1. Konzervativni tretman (hemijska koagulacija) - Pomoću ove metode erozija se tretira posebnim rastvorima koji nagrizaju izmijenjene ćelije. Oni se infiltriraju u pamučni tampon i ubrizgavaju ga u vaginu na 2-3 minuta. Ljekovi ne izazivaju neželjene efekte, koje pacijenti obično dobro podnose. Nakon tretmana ne nastaju ožiljci, ne nastaje deformitet grlića materice.

2. Diathermocoagulation (Dijatermokoagulacija) - U ovom slučaju maternični grlić maternice se sagorijeva visokofrekventnom strujom. Za dijatermokoagulaciju se koriste posebne elektrode. Cijeli postupak traje 10-15 minuta, nakon čega je moguća bol. Diathermocoagulation se preporučuje ženama koje više ne planiraju djecu, jer može prouzrokovati sužavanje cervikalnog kanala ili ostaviti ožiljak, što može komplikovati porodjaj. Ova metoda se često koristi u liječenju erozije u mnogim zemljama, zbog njene dostupnosti, jednostavnosti i efikasnosti. Nakon dijatermokoagulacije 4-6 nedelja, ne možete se okupati, ići u saunu, plivati u moru ili bazenu, baviti se sportom, dizati više od 2-3kg i imati seks.

3. Kriodestrukcija - Postupak je liječenje erozije tečnim azotom. Tokom tretmana oštećeno područje se zamrzava bez uticaja na zdravo tkivo. Metoda je prilično efikasna i sigurna. Pacijenti ne osjećaju bolne senzacije. Potpuno zarastanje grlića materice dešava se za oko 4-5 nedelja. Ne postoji rizik od suženja i oštećenja cervikalnog kanala. Nakon ove intervencije moguć je vodenasti iscjedak, a treba se pridržavati i ograničenja, koja se tiču vodenih postupaka, vježbanja i seksualnih aktivnosti.

4. Laserski tretman - Ovaj tretman se smatra bezbjednim, elastičnost tkiva nije ugrožena, pogodan je za nerodivne žene. Nakon postupka, prikazana su ograničenja, kao u prethodnim slučajevima.

5. Liječenje radio-talasima - Ovom metodom rezanja i koagulacije mekih tkiva bez oštećenja zdravih područja, a zatim, kao rezultat visokofrekventne struje, pogodjene ćelije se uništavaju. Procedura je bezbolna zbog nervnih završetaka u rani koja je zapečaćena radio-elektrodom. Tokom liječenja radio talasom nema termičkog oštećenja tkiva, isključena je postoperativna upala, vrijeme zarastanja je smanjeno. Metoda je indicirana za žene koje planiraju trudnoću, jer se ne pojavljuju ožiljci u području izloženosti. Postupak ne traje više od 15-20 minuta i praktično ne izaziva bol kod pacijenata, nakon čega se preporučuje nježan režim.

6. Koagulacija argon-plazme - Suština ove najnovije metode liječenja je izlaganje radio-talasu pojačanim inertnim gasom argona. Visokofrekventna struja se beskontaktno nanosi na tkivo putem argona, da bi formirala argonsku plazmu-baklju izmedju elektrode i tkiva. Prilikom sprovodjenja koagulacije plazme argonom ljekar uočava cjelokupno područje uticaja, tako da je mogućnost grešaka praktično nula.

Postupak izaziva samo malu nelagodnost, za koju nije potrebna anestezija, a zarastanje ne podrazumijeva stvaranje grubih ožiljaka, a potpuni oporavak dolazi u roku od 1.5-2 mjeseca.

7. Hirurško liječenje - U ovom slučaju ljekar uzima skalpel. Hirurško liječenje erozije grlića materice uključuje lokalnu i radikalnu operaciju i često je traumatično za pacijenta. Metoda nije pogodna za žene koje planiraju trudnoću. Obično mu pribjegavamo u hitnim slučajevima, jer u savremenoj medicini postoji mnogo alternativnih metoda liječenja erozije grlića.

8. Tradicionalna medicina - U tradicionalnoj medicini postoje recepti za sve prilike, uključujući za rešavanje ženskih bolesti. Tinktura nevena i ulje heljde često se koriste za liječenje erozije grlića materice. Ova sredstva kombinuju baktericidna, protivupalna i zacjeljujuća svojstva rana.

Ne treba pribjegavati narodnim metodama bez konsultacije sa ljekarom. Da ne biste naštetili sebi, ljekar mora utvrditi da li su ta sredstva pogodna za Vas ili ne, jer je ginekologija veoma delikatno područje gdje treba biti krajnje oprezan.

Prevencija

Prije svega, morate da posjećujete ginekologa jednom u šest mjeseci, da biste na vrijeme dijagnostikovali eroziju grlića materice. Ne zaboravite na pravila lične higijene u intimnom životu. Osim toga, treba znati da česte promjene seksualnih partnera dovode do promjene mikroflore vagine, što povećava mogućnost infekcije i dalji razvoj erozije.

Zdravlje je ključ dobrog raspoloženja i pozitivne atmosfere u porodici. Nemojte ga zanemariti: na vrijeme prodjite sve neophodne preglede i striktno slijedite uputstva ljekara. Ovo će Vam omogućiti da uvijek budete lijepi, veseli i energični.

 

Autor: Dr Lucija Gvozdenović - Specijalista ginekologije i akušerstva (Specijalistička ambulanta iz ginekologije Nika Med plus - Podgorica)