Infertilitet ili neplodnost

11. December, 2020  •  Ginekološka ordinacija Gea Medical
infertilitet-ili-neplodnost

Infertilitet ili neplodnost se definiše kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće u toku godinu dana normalnih seksualnih odnosa (bez korišćenja kontraceptivnih sredstava). Neplodnost je zajednički problem bračnog para.

 

Oko 15% bračnih parova u plodnom dobu je sterilno. Muški faktor neplodnosti je uzrok u 45%, ženski u 45%, a u 10% slučajeva, oboje su odgovorni.

Problem u našoj sredini je što se ispitivanje uzroka neplodnosti i njegovo liječenje često svodi na to da samo žena ide na preglede, a muškarci zbog stida, straha od mogućih loših rezultata, ili ko zna čega već, izbjegavaju preglede.

U traganju za razlozima zbog čega ne dolazi do trudnoće mnogi bračni paravi lutaju od ordinacije do ordinacije u nadi da će im neko propisati “pravi lijek” koji će im riješiti brzo i lako njihov problem.

Mnogi bračni parovi su nestrpljivi u tom ispitivanju i preskoče sve to tako što se odluče da rade IVF- vantjelesnu oplodnju.

Kod nas postoje brojne ustanove koje se bave ovom problematikom i u kojima se rade tzv. asistirane reproduktivne tehnike ART. Jedna od tih metoda je i IVF- vantjelesna oplodnja.

Nerijetko se izgubi i silno vrijeme u upornom i često nepotrebnom ponavljanju nekih analiza, briseva, testova, … koji u suštini ne predstavljaju glavni razlog neplodnosti bračnog para.

Savjet je da problem bračnog steriliteta od početka treba shvatiti kao zajednički problem oba partnera. Muškarcima je veoma jednostavna i laka analiza sperme (SPERMOGRAM), i tu analizu treba da urade odmah na početku ispitivanja.

Javite se na vrijeme svom ginekologu (većina ginekologa poznaje protokol po kojem se ispituje infertilitet) koji će Vam napraviti plan ispitivanja i testiranja.

Ukoliko vaš ginekolog predloži da se dalje ispitivanje i liječenje nastavi u specijalizovanim ustanovama za liječenje bračne neplodnosti poslušajte ga i budite uvijek zajedno u ovoj priči.

Bračna neplodnost je zajednički problem oba partnera.

Zajedno ga i riješite.

 

Autor: Dr Fehmija Fetahović-Feko - Specijalista ginekologije i akušerstva (Ginekološka ordinacija Gea Medical - Bar)