Mliječni zubi

28. August, 2019  •  Stomatološka ordinacija Lopičić
mlijecni-zubi_324229317
Prosječan starosni period je oko šest mjeseci. U prve tri godine života dijete dobije dvadeset mliječnih zuba. To je prilično osjetljiv period za dijete. Desni su osjetljiviji nego inače, što dijete čini nervoznim. Nervozu i bol najčešće ublažavaju tako što žvaću predmete od gume. Dok se kod druge djece ne javljaju nikakvi simptomi prilikom nicanja zuba. Nakon izrastanja prvih zuba potrebno je voditi pravilnu oralnu higijenu svog djeteta. Izrasle zubiće je neophodno prati dva puta dnevno, jednom ujutru i jednom uveče.

 

Možete ih prati uz pomoć komadića vlažne gaze. Neophodno je prati i spoljnu i unutrašnju stranu zubića. Kada dijete napuni dvije godine, poželjno je preći na redovno korišćenje četkice za zube i dječije paste za zube. Dječija pasta za zube sadrži florid, što dovodi do jačanja zubne gledji i sprečavanja stvaranja karijesa. Dijete morate naučiti pravilnom korišćenju četkice za zube, kako bi samo moglo da održava oralnu higijenu svoje usne duplje. Iako su mliječni zubi kratkog vijeka, nakon odredjenog perioda ih zamjenjuju stalni zubi, to svakako ne znači da možete zanemariti njihovo pravilno održavanje. Ispod svih mliječnih zuba se nalaze zameci stalnih zuba.

Dječija i preventivna stomatologija - Dječiji stomatolog

Takodje se kod djeteta brže šire infekcije ukoliko ima obolio i neliječen zub. Ukoliko zbog svoje nemarnosti dozvolite da zub Vašeg djeteta oboli, znajte da na taj način povećavate mogućnost kvarenja i stalnog zuba. Dijete je potrebno od malih nogu navikavati na odlazak stomatologu, da bi se strah smanjio ili potpuno nestao kada odraste.

Dječiji stomatolog

Prvi odlazak stomatologu se savjetuje da bude u prve tri godine života. Tada je bitno da od stomatologa dobijete važne informacije kao što je zdravlje zuba i desni Vašeg djeteta i da li ima pravilan zagrižaj. Takodje, bitno je da su mliječni zubi pravilni, jer su oni ti koji čuvaju i obezbjedjuju mjesto budućem stalnom zubu. Zato budite odgovorni i odvedite svoje dijete stomatologu prvi put najkasnije do treće godine života i spriječite pojavljivanje kvara, oboljenja desni ili nepravilnog zagrižaja.

 

Izvor: Stomatološka ordinacija Lopičić