Polno prenosive bolesti

31. October, 2019  •  Ginekološko akušerska ordinacija Hera
polno-prenosive-bolesti

Polno prenosive bolesti (sexually transmitted disease - STD) izazivaju brojni mikroorganizmi. Broj oboljelih u svijetu je izuzetno visok.

 

Simptomi mogu biti: blagi, neprepoznati, nedijagnostikovani i neliječeni. Postoje bolesti koje se prenose polnim putem, ali se ne maifestuju na polnom organu, kao hepatitisi i HIV.

Samo znanjem o bolesti, rizičnom ponašanju i pravilnom upotrebom zaštitnih sredstava - kondoma, moguće je smanjiti rizik od bolesti.

Polne bolesti se prenose polnim kontaktom: vaginalnim, analnim, oralno-genitalnim, ljubljenjem i preko raznih seksualnih pomagala. Infekcijom su pogodjeni seksualni partneri, a može se prenijeti i na novorodjenče prilikom porodjaja, sa inficirane majke.

Od polno prenosivih bolesti oboljevaju žene i muškarci svih socijalno-ekonomskih slojeva, najčeše kod mladjih od 25 godina. Seksualno aktivne osobe koje često mijenjaju partnere su u većem riziku.

Savjetuje se periodično testiranje kod osoba koje često mijenjaju partnere i rizično se ponašaju.

Kod žena mogu nastati teški zdravstveni problemi: hronične upale u karlici, karcinom grlića materice, sterilitet, problemi u trudnoći, spontani pobačaji, mrtvorodjenost...

Većina polno prenosivih bolesti je izlečiva. Nažalost, za virusno prenosive bolesti kao što su HIV i hepatitis, još uvijek nema lijeka.

 

Izvor: Ginekološko akušerska ordinacija i Specijalistička ambulanta za radiološku diagnostiku HERA - Podgorica